November challenge: 200 words in Danish

Mandag den 1. november 

Hej, mit navn er Kenny. Jeg er belgier og jeg er syvogtredive år gammel. Jeg er fra Belgien, men siden 2016 bor jeg i Spanien. In 2016 har vi, min mand og jeg, her købt en lejlighed i Madrid. I 2015 giftede jeg min italienske kæreste in Belgien.  Fra 2012 indtil 2016 boede vi i Gent, en by i Flandern, regionen hvor man taler hollandsk / flamsk. Men jeg har mødt min mand i Italien. I fjorten september 2009 forlod jeg Belgien, fordi jeg startede at arbejdede som frivillig for SOS Børnebyerne. Der har jeg arbejdede først fire måneder som frivillig, men senere et år som pædagog. Det var virkeligt et svært arbejde. I januar 2011 flyttede jeg til Rom, hvor jeg arbejdede som lærer engelsk o lidt fransk og der har jeg næste med det samme mødt min kæreste, nu min mand. Vores familie nu er ikke kun min mand og jeg. Vi har to også to hunde. For dem har vi købt også et virkeligt lille hus med en have 45 minutter fra Madrid. Før pandemien tog vi hver weekenden dertil, men nu er vi der næste hver dag fordi vi arbejder begge hjemmefra. 

Tirsdag den 2. november

I dag havde jeg mange lektioner og jeg er meget træt nu. Normalt arbejder jeg kun fem timer hver dag, man i dag havde jeg mere end seks timer. En studerende som jeg kan godt lide havde mig spurgt hvis jeg kunne giver ham en extra italiensk lektion. Og derfor skriver jeg denne tekst kun nu, næsten klokken ni. Jeg er tæt men det er ok fordi jeg elsker mit arbejde. I dag var en god dag fordi jeg har undervist tre forskellige sprog: hollandsk, engelsk og italiensk. Jeg underviser også fransk men i dag havde jeg ikke en fransk lektion. Normalt underviser jeg især hollandsk og flamsk, mit modersmål. Jeg kan godt lide underviser forskellige sprog men det er ikke allerede nemt. Jeg har også haft en danske lektion med en af mine danske lærere. Det er allerede svært at tale en hele time pa dansk, fordi dansk er en svært sprog, især udtale. Jeg kan nu taler lidt dansk, men at forstå mennesker der taler dansk er svært. Jeg kan ikke se en dansk video uden underteksten og også med undertekster pa dansk er det svært. Mange gange har jeg brug for undertekster pa engelsk.

Onsdag den 3. november

Mit modersmål er hollandsk fra Belgien, men mange mennesker bruger også ord flamsk. På skolen hedder sprog som man studerer hollandsk, men udtale er forskellig fra udtale fra Holland. Jeg er fra Flandern og der studerer vi Fransk som andet sprog. Da jeg var otte har jeg begynd med dette sprog. Fransk er ikke so nemt for os fordi det er svært at skrive og også grammatik er svært. Da jeg var ung så jeg hver lørdag og søndag fransk fjernsynet fordi der var noget på flamsk fjernsynet for børne. Jeg tror at derfor fransk udtale var ikke so svært for mig. Efter folkeskole talte jeg fransk men ikke so godt. Efter universitetet har jeg studeret mere fransk i 3 år. Nu taler jeg godt fransk og jeg underviser det også lidt.  Jeg kan godt lide fransk, men italiensk er mit yndlingssprog. Jeg synes det er et smukt sprog og jeg elsker virkelig italiensk musik. Hver gange at jeg lytter til italiensk musik er jeg glad og tænker jeg om årerne nar jeg boede i Italien. Jeg har boede i Italien i 3 år. Først i Vicenza, en by i norden Italien, bagefter i hovedstaden Rome.

Lørdag den 4. november

Før Corona pandemien arbejdede jeg som lærer pa en sprogskole men jeg har mistet mit arbejde en måned før lockdown her i Spanien.  I løbet af lockdown var det meget svært at finde et nyt arbejde og derfor havde jeg også mange fritid. Min mand så mig jeg kunne min fritid bruge at lære et sprog. Først har jeg begyndt at lære igen portugisisk. Jeg havde lært det i ti ar siden. Bagefter har jeg begyndt med catalansk og dansk. Jeg valgte catalansk fordi jeg bor i Spanien og jeg ville kende et andet sprog der man taler i dette land men jeg ville også have et sprog der var ikke so svært for mig. Jeg taler allerede fransk, italiensk og spansk og derfor er catalansk ikke så svært for mig. Dansk er sværere fordi det er mit første skandinaviske sprog og udtale er meget svært. Jeg studerer dansk fordi jeg kan godt lide danske fjernsynet serie Borgen og jeg vil gerne se det uden underteksten. Jeg har set det det i dansk men med hollandske og franske underteksten, men næste gange vil jeg gerne se det i dansk og jeg håber at gøre det i næste år.

Fredag den 5. november

Jeg har studeret politiske videnskaber i Gent og journalistik i Bryssels, men jeg har aldrig arbejdet som politolog eller journalist. Da jeg var atten år gammel ville jeg ikke godt hvad jeg ville studere og jeg har valgt noget der så interessant ud. Jeg havde haft meget matematik pa folkeskolen og jeg ville ikke studere noget med matematik eller andre eksakte videnskaber. I løbet at mine studier har jeg arbejdet i en biograf og efter universitetet kunne jeg der blive og jeg har blevet der i to år. Der var fedt, men jeg blev nødt til at arbejde hver dag indtil meget sent. Jeg har mere energi om morgenen og efter to år ville jeg have et arbejde hvor jeg ikke blev nødt til at arbejde indtil efter midnat. Jeg fandt et arbejde til den flamske offentlige administration, men jeg kunne ikke lide det og jeg besluttede at tage af sted til Italien hvor jeg har arbejdet som frivillig for SOS Børnebyerne i Vicenza, en by i norden fra Italien. Det var meget svært men jeg har lært mange tinge der, men efter femten måneder besluttede jeg at tage af sted til Rome for et nyt eventyr.

Lørdag den 6. november

I 2016 har vi købt en lejlighed i Madrid før os lyttede til Spanien. Det var vores stor eventyr. Det var virkelig fantastisk at live i en stor by. Jeg kunne godt lide det men i 2019 har min mand spurgt mig hvis vi kunne adoptere en hund.  Jeg havde aldrig haft en hund og det var ikke so nemt at sige ja. Heldigvis har vi en stor park nær vores lejlighed. En weekend har vi lejet et lille hus i nærheden af Madrid. Huset havde en have og Rubi, vores hund, var meget glad. Efter denne weekend har vi besluttet at det var en god idé at have vores eje hus med en have. Vi har besøgt tre huse og den tredje hus var ikke so fantastisk men haven var smuk og vi ville købe det. Desværre var det ikke så nemt at få et realkreditlån fordi jeg havde ikke en god arbejdekontrakt men efter fem måneder fik vi det.  Da Corona begyndte var vi meget glad fordi i Spanien var det forbudt at går udenfor fra februar indtil juni men vi havde vores have og også en anden hund fordi vi havde adopteret Óscar loge før jul.

Søndag den 7. november

Samme med dansk har jeg også begynder med catalansk at studere. Dansk er meget svært, især dets udtale, og jeg ville gerne studere også et sprog der er lidt nemmere for mig. Jeg taler fransk, italiensk og spansk og derfor er catalansk ikke so svært. Heldigvis var catalansk på Duolingo, en app, og har Assimil en bog at lære dette sprog. Jeg bruger altid bøgerne fra Assimil fordi man kan lære hver dag en lektion i femten minutterne. Efter kun en måned kunne jeg allerede forstå mange tinge og kunne jeg lytter til radioen. Efter tre måneder har jeg begyndt med lektioner på Italki og med det samme har jeg fundet en meget god lærer. Vi har haft tredive lektioner nu og jeg tror at jeg har nu en niveau B2 men jeg vil ikke stoppe nu. Jeg kan virkelig godt lide sproget. Der er en meget fed TV-serie, der hedder ”Merlí”, men jeg har kun set kun første sæson af serien, fordi jeg har ikke meget tid at se fjernsyn og jeg fortrækker at lytter til radioen eller podcasten men jeg vil gerne se die andre sæsoner især fordi jeg kan se serien uden underteksten.

Tirsdag den 9. november

I går har jeg ikke skrift. Jeg har haft mange lektioner. Om mandagen og om tirsdagen har jeg altid flere lektioner end de andre dage. Normalt arbejder jeg hver dag indtil klokken 9 om aftenen, men i går havde jeg en lektion klokken 9. Jeg var for træt at skrive noget pa dansk, men det er ok. Jeg skal skrive de andre dagen fra denne måned. Det er ikke et problem hvis jeg misser en og flere dage. Også fordi det er ikke so nemt at skrive noget fordi ikke hver dag sker noget interessant. Pa eksempel, i dag har jeg ikke gjort mange tinge. Jeg har haft 6 forskellige lektioner og også en catalansk lektion. I morgen skal jeg have 6 forskellige lektioner og også en …. dansk lektion. Jeg prøver at have hver uge en catalansk, dansk og afrikansk lektion fordi jeg tror at det er den bedste made at forbedre mine sprog. Problemet er at jeg studerer mange sprog og jeg har ikke tid at havde flere lektioner. Jeg har hver uge allerede tredive timer på Italki og det er ikke so godt at sidde ved en computer mange timer hver dag men jeg kan godt lide mit arbejde og jeg elsker mine lektioner som studerende.

Onsdag den 10. november

Jeg arbejder hjemmefra og jeg kan virkelig godt lide det. Før Corona blev jeg nødt til at tage metroen fra mandag indtil tirsdag at går til sprogskolen hvor jeg arbejdede. Det var ikke i nærheden fra min lejlighed og hver dag var det mere end tres minutter på metroen. Det var lidt godt fordi jeg brugte denne tid at læse og nu læser jeg meget mindre. En af de store fordele er at jeg kan bruge mere tid med min mand og mine to hundene. En andre fordel er at jeg kan forberede mine lektioner lige før de begynder. Jeg har nu også flere lektioner uden forberedelse. Mine studerende er også mere motiverede end da jeg arbejdede på sprogskolen. Der havde jeg mange børn og det blev nødt til at studere engelsk eller fransk fordi deres forældre ville at de studerer mere disse sprog. Nu har jeg næsten kun voksne der vil lære flamsk eller hollandsk fordi de bor i Belgien eller Holland.  Jeg fortrækker også at underviser en person og ikke en klasse. Det er bedre for mig fordi jeg er en introvert. Som underviser er det også nemmere at hjælpe en person og denne person går hurtigere frem.

Fredag den 12. november

Også i går har jeg ikke skrift fordi det var min fødselsdag og jeg havde reserveret tre lektioner som studerende: en lektion på catalansk, en på afrikaans og en på dansk. Min mand blev nødt til at tage til sit arbejde og derfor kunne os ikke gore nogle samme i løbet af dagen. Jeg havde reserveret tre lektioner fordi normalt har jeg ikke mange lektioner på tirsdag men jeg har haft seks lektioner som underviser. Samme med mine lektioner som studerer var det lidt for meget og efter min sidste lektion var jeg meget træt også fordi jeg havde ikke sovet godt. I fremtiden vil jeg kun reservere en lektion på dagen. Mine underviser giver mig energi men jeg tror det er bedre at har kun en lektion og at har mere tid at lave andre ting ligesom sport og slappe af. Problemet er at kun en lektion giver mig mulighed at fokusere på et sprog. Nar jeg studerer, kan jeg ikke fokusere mig mere end tredive minutter. Hvis jeg havde mere tid og flere penge, ville jeg reservere flere lektioner. I 2022 vil jeg fokusere mig også på et nyt sprog: græs. Jeg har allerede købt bøger.

Søndag den 14. november

Den første bog der jeg altid læser når jeg begynder med et nyt sprog er Den Lille Prins. Det er en kort bog og det er ikke så svært. Kapitlerne er også ikke so lange og man kan på eksempel kun læse et kapitel om dagen. Denne bog et skrevet for vokserne og børn og derfor er det ikke so svært. Det handler om en lille prins der besøger vores verden og han taler med en pilot der har haft problemer med sin fly. Prinsen kender vores planet ikke og spørger piloten mange tinge. Takket være disse spørgsmål piloten lære mange tinge om livet. Jeg har læst denne bog i forskellige sprog og hver gang opdager jeg noget nyt. For et par måneder siden har jeg prøvet at læse bogen i dansk men det var for svært. Danske udtale er svært og når jeg læser vil jeg gerne ved hvordan jeg skal udtale en ord. I to tusinde toogtyve vil jeg prøve igen fordi nu taler jeg bedre dansk og maske er det nu muligt at læse Den Lille Prins. Bagefter vil jeg gerne læse en bog at jeg allerede har læst i et andre sprog fordi det er nemmere at læse en bog i en andre sprog når du kender historien.

Mandag den 15. november

Jeg kommer fra Belgien. Det er et lille land i Europa men vi har 3 sprog: hollandsk, fransk o tysk. I Flandern har vi alle otte eller ni år Fransk på skolen. Alle snakker i det mindste lidt fransk. Mange mennesker taler bedre engelsk fordi på fjernsynet alle serier og film er i original version med underteksten. Mange flamske sangere synger på engelsk. Engelsk er også nemmere for flamske fordi det er ligesom engelsk. I Vallonien ellever og forældre kan vælge hvilket er det første fremmedsprog. Mange vælger engelsk og begynder kun når de er tolv år gammel og bagefter, når de har femten, begynder de med hollandsk. Problemet er for mange arbejder i Belgien er det nødvendigt at man taler engelsk, fransk og hollandsk; især for arbejdet i Bryssel. I Belgien taler man også tysk. Dette sprog taler men i en lille region nær Tyskland. Denne region har kun firs tusinde indbyggerne. Der er en ny del fra Belgien fordi kun efter den første verdenskrig har vi fik denne del. Ikke mange mennesker taler tysk i Belgien men det er ikke svært at forstå når du taler hollandsk. Jeg har ikke lært tysk pa skolen, men bagefter ja.

Tirsdag den 16. november

Jeg har en meget lille familie. Jeg har kun en bror. Han hedder Nick og han er femogtredve år gammel. Han bor i Belgien i en lille by og han er gift og han har et barn, en pige der hedder Marielou. Hun er fem år gammel. Jeg har ikke et godt forhold til ham og sidste gang at jeg har set ham var mere end for tre år siden. Mine forældre har en lejlighed her i Spanien men de er fem timer fra os. Vi har set mine forældre kun to gange i sidste to år. De bor i Belgien, men ofte er de her i Spanien i deres lejlighed fordi min far arbejder ikke og min mor er pensioneret. Mine bedsteforældre er allerede døde; min far har ikke brødre eller søstre og min mor har kun en søster, min tante. Hun har tre børn, men jeg har ikke kontakt med dem. Jeg har også ikke kontakt mere med mine belgiske venner og derfor har jeg ikke lyst at ga til Belgien. Den sidste gang at jeg var i Belgien var for pandemien og det var i to tusinde og atten. Mine venner har børn nu og de rejser ikke so ofte. Madrid er også ikke populær som turistdestination.

Fredag den 19. november

Jeg har ikke skrevet i går og i forgårs fordi i forgårs havde jeg mange lektioner og om middagen skulle vi gå til vores hus i landskabet. I går var vi hele dagen i vores hus og vi har gjort mange tinge. Om natten skulle vi vender tilbage til Madrid og jeg var meget træt. I dag har jeg kun to lektioner og jeg har også haft i morgen en catalansk lektion. Jeg forstår ikke hvorfor jeg har kun to lektioner i dag. Normalt har jeg fier, fem eller seks lektion næsten hver dag. Det er ikke et problem fordi når jeg tjekker hvor mange timer jeg har denne uge er det ligesom de andre uger. I to tusinde toogtyve vil jeg gerne har mere fritid. Jeg vil prøve at har lørdag morgen eller søndag morgen og eftermiddag fri. Jeg vil også gerne arbejde mindre fordi jeg vil have mere tid at studere lidt mine sprog men også vil jeg gerne læse og studere bøger om nederlandsk grammatik. I fortiden har jeg især engelsk underviser men nu er det mere interesse in nederlandsk. Det er meget interessent men jeg vil gerne studere lidt min modersmål at være en bedre lærer.

Søndag den 21. november

I dag er søndag og ligesom hver søndag arbejder jeg. Jeg skriver dette tekst om morgenen og jeg har haft allerede to lektioner: en hollandsk lektion med en romansk studerende der bor i Belgien og en italiensk lektion med en hollandsk studerende. Om søndagen har jeg normalt altid de samme studerende men søndag er også en populær dag. I dag er en interessante dag fordi jeg skal undervise al mine sprog: hollandsk, engelsk, italiensk og fransk. Det er ikke altid nemt men jeg kan godt lide det. Det gør mit arbejde interessant. Men jeg har også andre sprog der jeg skal bruge i dag. Nu skriver jeg i dansk, men senere skal jeg også studere lidt græsk og maske skal jeg også lytter til en podcast i catalansk nar jeg dyrke motion. Næsten hver dag bruger jeg denne sprog. Jeg synes fransk er sproget jeg bruger mindst. Jeg bruger det kun når jeg har en lektion og når jeg lytter til nyhederne. Hver dag prøver jeg at lytter til radionyhederne i ti sprog og fransk er det andet sprog hvor jeg lytter til. At lytter til nyhederne i ti sprog er noget, der tager næsten en time.

Mandag den 22. november

Min mand og jeg er allerede mere end seks år gift. Jeg har mødtes ham i Italien, når jeg borede i Rome. Det var for næsten elleve år siden. Vi har boret samme i Rome i et år og halve. Bagefter er vi flyttet til Belgien. Der har vi boret i 4 år og i to tusinde femten har vi gift og bagefter i februar to tusinde seksten har vi lavet en lang rejse til Sydamerika. Vi var der i seks uger og var i Brasil, i Argentina, i Uruguay og i Panama. Bagefter var vi også i Florida, i de Forenede Stater. Vi vendte tilbage til Belgien men kun for 6 måneder fordi vi har besluttet at Belgien var for koldt og der var ikke nok solskin. I november har vi flyttede til Madrid, Spaniens hovedstaden. Men før havde os allerede købt en lejlighed in byen. Jeg talte ikke godt spansk og derfor skulle jeg først spansk studere. I tre måneder fulgte jeg et intensivt kursus. Min mand skulle ikke studere spansk fordi han havde studeret spansk på universitet og på sit arbejde i Belgien blev han nødt til at bruge spansk hver dag.

Tirsdag den 23. november

Jeg kan godt lide at læse bøger. I løbet at pandemien har jeg læst mange bøger især fordi jeg havde ikke et arbejde i 15 måned. Næsten hver dag læste jeg og hver måned læste jeg tre eller fire bøger. Men jeg begynder også at studere sprog og når jeg begynder at arbejde igen var jeg nødt til at vælge og jeg har besluttet at forsatte sprog fordi jeg tror at en god sprogunderviser bliv nødt til at være også en studerende. Jeg har også købt bøger til at studere og forstå lidt bedre mit modersmål. I december vil jeg gerne prøve at læse denne bøger og i to tusinde toogtyve vil jeg prøve at lease hver måned et bog. Det skal være lidt svært men jeg synes jeg blev nødt at gøre det. Jeg vil prøve at lease bøger i al mine sprog og i hollandsk. Jeg har en lange liste med bøger der jeg vil læse. At læse bøger kan mig også hjælpe at slappe af lidt mere.  Jeg arbejder mange timer or jeg studerer også hver dag og derfor bliv jeg også nødt til at have nogle aktiviteter der mig hjælpe at slappe af.

Torsdag den 25. november

I dag har jeg arbejdet kun lidt. Jeg har haft kun en kort lektion om morgenen. Dat var en tredive minutters lektion med en studerende fra Mexico der bor i Belgien og der lærer flamsk med mig. Om aftenen har jeg haft en lektion engelsk med en pige fra Belgien der engelsk lærer med mig. Det var en tris minutters lektion. Jeg har ikke haft mange lektioner i dag fordi vi har gjort rent vores lejlighed. Vi var ikke ofte her i Madrid denne år og det var den første gang at vi har gjort rent denne år. Min mand blev ikke nødt til at arbejde i dag og vi har gjort mange tinge. Jeg kan ikke lide at gore rent men det er nødvendigt.  Desværre har vi ikke gjort alting hvad vi ville gore men jeg har ikke energi eller lyst at forsætte. Også fordi jeg har ikke sovet godt i nat og jeg vil gerne i seng tidligt også fordi i morgen vil jeg gerne gå ud. Min mand gik ud i går med en venner og i morgen vil jeg gerne gå ud. Vi går ikke ofte samme ud fordi vi vil ikke efterlade vores hunde alene hjemme.

Søndag den 28. november

Jeg har besluttet at fokusere på græsk og portugisisk i december. Jeg skal prøve at studere hver dag kun lidt græsk. Nu taler jeg næsten ikke græsk. Jeg har studeret det næsten hver dag siden september men kun fem minutter hver dag.  Jeg kan ikke præsentere mig, men jeg kender lidt alfabeten. Jeg hober at efter en måned med græsk jeg skal det nok kunne taler at have lektioner. Det andet sprog jeg skal studere mere er portugisisk. For ti år siden har jeg studeret dette sprog for første gang og næsten år har jeg studeret det igen i 3 måneder. Nu tog jeg et abonnement på Busuu, en sprogapplikation. Min idé er at studere dette sprog hver dag i det mindste femten minutter. Jeg håber det bliver nok til at begynder to tusinde og toogtyve straks i januar med lektioner. Jeg har brugt et bog for at få B2 niveau, men jeg har næsten aldrig talt portugisisk. I december skal jeg også starter med spanske lektioner; hver uge tredive minutter. Den sidste gang at jeg har haft en spansk lektion var for fire år siden. Jeg bor i Spanien, men desværre taler jeg næsten aldrig spansk.

Tirsdag den 30. november

Jeg bor i Spanien fordi vejret er bedre her end i Belgien. Vi har solskinnen næsten hver dag her i Madrid. Solen er vigtigt for mig. Når der er solskin, er jeg glad. Jeg kan ikke lide kulden og her i Madrid er det ofte meget kold om vinteren, men der er næsten altid solskinnen når der er kold og det hjælper mig at være glad. I Belgien er det kold og der er ikke solskinnen om vinteren. Mange gang er der dage og selv en uge uden solskinnen. Dagene er også meget kort om vinteren. Jeg husker at under mit sidste job jeg gik på arbejde da det var stadig mørkt og da jeg gik hjem var de mørkt igen. Det var forfærdeligt for mig. Heldigvis er det ikke så her in Spanien. Dage er længere om vinteren og kortere om sommeren. Vinteren er også korter her. Det er kun meget koldt i januar og lidt i februar og december. Allerede i marts har vi dage med tyve grader. Jeg synes at Madrid har kun to sæsoner: sommer og vinter fordi nar det er tyve grader er det allerede sommer for mig. I Belgien er det nogen gange ikke tyve grader i juli og august.