België
Ja, als je kijkt op de wereldkaart, dat is toch maar een klein landje. En toch is het een beetje ingewikkeld. Het is complex. Waarom is dat? Ja, dat heeft te maken met het feit dat er in België drie talen worden gesproken: het Nederlands, het Frans en het Duits.
Nu, hoe zit België in elkaar? Als ik die vraag stel, dan wil ik eigenlijk weten hoe België politiek georganiseerd wordt. Wat is de politieke structuur van België? En die is dus ingewikkeld, complex. In de Belgische grondwet staat sinds 1993 in het eerste artikel dat België een federale staat is, bestaande uit gemeenschappen en gewesten.
Er is dus een federale regering met een federaal parlement en op dit moment nog steeds ook een senaat die verantwoordelijk zijn voor het hele land. Daarnaast zijn er dus gemeenschappen en gewesten. De gemeenschappen ja, die zijn verantwoordelijk, die zijn bevoegd, voor dingen die verband houden met taal, cultuur en onderwijs.
Er zijn drie gemeenschappen: de Vlaamse gemeenschap, er is de Franstalige gemeenschap en er is ook nog Oost-België, dat is de naam van de Duitstalige gemeenschap. Nu, om het een beetje ingewikkeld te maken: de Vlaamse gemeenschap is actief in Vlaanderen — dat klinkt logisch — maar ook in Brussel, officieel een tweetalige regio. En dus zijn er Vlaamse of Nederlandstalige scholen in Brussel.
Om het nog een beetje ingewikkelder, complexer te maken: ja, er zijn in heel België faciliteitengemeenten. Dat zijn gemeentes waar je als burger, als persoon kunt communiceren met de administratie in een andere taal dan de officiële taal van die gemeente. Er zijn heel veel gemeentes zo rond Brussel, in de rand rond Brussel — dat is in de Vlaamse gemeenschap — maar daar kun je dus communiceren op het gemeentehuis met de administratie in het Frans.
Dat zijn de gemeenschappen. Er zijn dus ook regio’s. En de regio’s zijn het Vlaamse Gewest, het Waalse Gewest en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Deze gewesten, deze regio’s die zijn dan weer verantwoordelijk, bevoegd voor dingen die verband houden met de economie.
Ja, voor al die gemeenschappen en gewesten zijn er dus ook politici. Er zijn dus regeringen en parlementen, en die moeten dus ook verkozen worden. En net zoals de burgemeesters, de schepenen en de gemeenteraadsleden — de personen die de organisatie regelen van de steden en gemeenten. En daarom in België worden er dus heel vaak, heel regelmatig verkiezingen georganiseerd. Er gaat bijna geen jaar voorbij em er zijn verkiezingen van een of ander niveau.
Dat is een beetje in het kort de politieke structuur van België: een federale regering en daaronder zijn er dus gemeenschappen en gewesten. Een beetje ingewikkeld, een beetje complex, maar dat is dus typisch België. Een klein landje, maar toch ingewikkeld, complex.
Tot een volgende keer. Tot ziens. Salut.